Flexibele werkplekken winnen terrein, terwijl klassieke kantoormarkt krimpt

SPACES De sector van de coworkingruimtes heeft nog een groot groeipotentieel. © .
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

In schril contrast met de krimpende klassieke kantoormarkt kennen flexibele kantoorplekken en coworkingruimtes een geweldige boost in ons land.

Regus lijkt zijn tweede adem te vinden in ons land. De aanbieder van flexibele werkplekken zag zijn aantal Belgische vestigingen in twee jaar stijgen van 13 tot 34. Vooral in West-Vlaanderen gaat het hard. Na Brugge en Roeselare volgen Ieper en Kortrijk. De ambitie is minstens zes centers in West-Vlaanderen te hebben. Oostende staat hoog op het verlanglijstje en een tweede vestiging in Brugge behoort ook tot de mogelijkheden.

Ook Spaces, net als Regus een onderdeel van de International Workplace Group (IWG), maakt werk van zijn expansie in België. Vorig jaar opende de eerste Belgische vestiging van Spaces in het Pegasuspark in Diegem. In oktober volgen een vestiging in de Beliardstraat in Brussel en een aan het Kardinaal Mercierplein in Mechelen.

Volgend jaar is de opening gepland in het kantoorcomplex Antwerpen X. “Tegen 2020 mikken we op twintig locaties in België”, stelt William Willems, de algemeen directeur van IWG. Hij leidt in ons land zowel Regus als Spaces. “Gent staat hoog op onze agenda. Het is een belangrijke studentenstad en er is een groeiende IT-sector. We zullen ook nieuw Regus-vestigingen openen en bestaande locaties vernieuwen.”

Houdt zo’n groeispurt geen risico’s in? De economie heeft nog altijd de wind in de zeilen, maar wat als tegen de opening van al die nieuwe centra de conjunctuur is gekeerd? “De economische hoogconjunctuur ondersteunt onze business, maar er speelt meer”, antwoordt Willems.

“Dat merken we aan de sterke groei van het aantal aanvragen voor een plek in onze centra. Het concept van flexibele kantoorconcepten en werkoplossingen heeft breed ingang gevonden in het bedrijfsleven. Bedrijven willen kunnen focussen op hun kernactiviteit. In België speelt ook de problematische mobiliteit in ons voordeel. En dan is er nog de intrede van de generaties Y en Z op de arbeidsmarkt. Hun ideeën over werken en de ideale werkomgeving staan mijlenver af van de klassieke kantoorconcepten.”

Netwerken

Regus en Spaces moeten dat groeiende speelveld wel delen met concurrenten zoals Tribes, Fosbury & Sons, Welkin & Merake en Silversquare. “Dat klopt”, reageert William Willems. “Maar we zitten nog maar aan het begin van de transitie. Volgens cijfers van de Belgian Workspace Association vertegenwoordigt de markt van de businesscentra – dat gaat van incubators over bedrijvencentra tot coworking spaces – nog maar 2,6 procent van de kantoormarkt. In het Verenigd Koninkrijk is dat al 6 procent. Vastgoedadviseurs zoals JLL en CBRE zien onze industrie evolueren naar een aandeel van 30 procent. Dat geeft je een idee van het groeipotentieel.”

Hij wijst er ook op dat IWG de troef van een uitgebreid internationaal netwerk kan uitspelen. “Anders dan onze concurrenten hebben we ook verschillende concepten”, zegt Willems. “Dat geeft ons een grote bewegingsvrijheid. In een kleine stad als Turnhout is de spoeling te dun voor een Spaces-vestiging, maar een kleiner Regus-kantoor kan daar wel rendabel zijn. We onderhandelen met de eigenaar van een gebouw over de opening van een eerste Belgische vestiging van Signature, het topmerk in onze groep. Maar ook een Spaces zou goed passen op die locatie. We laten de eigenaar de keuze.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content