Tien winnaars

PATRICK REED De winnaar van de Masters 2018. © REU

De recentste tien toernooien van de Grand Slam kregen allemaal een verschillende winnaar. De zege in die majors ging achtereenvolgens naar Jason Day (USPGA 2015), Danny Willett (Masters 2016), Dustin Johnson (US Open 2016), Henrik Stenson (British Open 2016), Jimmy Walker (US PGA 2016), Sergio Garcia (Masters 2017), Brooks Koepka (US Open 2017), Jordan Spieth (British Open 2017), Justin Thomas (USPGA 2017) en Patrick Reed (Masters 2018, foto).

Er heeft zich een duidelijke nivellering voltrokken in de top van de internationale golfsport. Dat wordt nog eens bevestigd als we kijken naar de recentste twintig majors. Tussen 2013 en 2015 wonnen ook Adam Scott, Justin Rose, Phil Mickelson, Jason Dufner, Bubba Watson, Martin Kaymer en Zach Johnson een grandslamtoernooi. Er zijn maar twee spelers die de voorbije vijf jaar meer dan één major op hun hebben geschreven: Rory McIlroy (USPGA in 2013, British Open en USPGA in 2014) en Jordan Spieth (Masters en US Open in 2015, British Open in 2017).

Daarmee is golf een unieke sport. In het tennis zijn de kandidaten voor de overwinning in een grandslamtoernooi op de vingers van één hand te tellen, maar in de grote golftoernooien is er altijd wel een dertigtal kanshebbers. En er zijn nog heel wat uitstekende spelers die het talent en de ervaring hebben om hun eerste toernooi te winnen. Rickie Fowler, Jon Rahm, Tommy Fleetwood, Paul Casey en Alex Noren behoren zeker tot die categorie.

Het is lang niet altijd zo geweest. Er waren periodes dat maar een handvol spelers de toptoernooien won. Zoals Ben Hogan en Sam Snead in de jaren vijftig; Arnold Palmer, Jack Nicklaus en Gary Player in de jaren zestig; en Tiger Woods begin jaren 2000. Maar ondertussen is de golfsport ingrijpend veranderd. Nooit was het algemene niveau zo hoog als vandaag, met een zeer brede, nieuwe generatie, die opgroeide met Tiger Woods als idool. Vandaag zijn professionele golfers echte atleten die een drive van meer dan 300 meter kunnen slaan, en daarna op de millimeter precies kunnen spelen op de greens. De mentale veerkracht van de spelers is vaak beslissend in een toernooi. Misschien verklaart ook dat waarom er in de majors zo veel verschillende winnaars zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content